Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με θέμα: «Νέος τρόπος διενέργειας «Δράσεων – Εκδηλώσεων» προληπτικών εξετάσεων από Μ.Κ.Ο. χρονίως πασχόντων» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της αυτή η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέφρασε τους προβληματισμούς της μετά την έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου με θέμα: «Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού» (Αρ.πρωτ.: Γ1γ/Γ.Φ.13,18/Γ.Π.οικ.19814 – 8/3/2018).

Με την ανωτέρω εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, γίνεται φανερό ότι επιθυμία του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει έναν τρόπο ελέγχου των προληπτικών εξετάσεων που υλοποιούνται, δωρεάν προς ομάδες πληθυσμού, από διάφορους φορείς ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και όλες οι Μ.Κ.Ο. χρονίων παθήσεων.

Ωστόσο, το έργο που προσφέρουν, για περισσότερα από είκοσι (20) χρόνια, οι είκοσι έξι (26) Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τηρώντας πάντα τους καταστατικούς σκοπούς και στόχους, που είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για το ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ, με την ανωτέρω εγκύκλιο ουσιαστικά παρεμποδίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έκανε γνωστό στον Υπουργό τα κατωτέρω:

1.Τα Σωματεία – Σύλλογοι των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ιδρύονται και συνεχίζουν να λειτουργούν χάρη στην εθελοντική προσπάθεια και αυταπάρνηση ανθρώπων που πάσχουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους από διαβήτη. Τα οικονομικά στοιχεία των Συλλόγων αλλά και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι πενιχρά -έως ανύπαρκτα- και δεν επιτρέπουν την απασχόληση προσωπικού, διότι η όποια οικονομική υποστήριξη, προκύπτει από συνδρομές, δωρεές ή χορηγίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται φανερό ότι πολλοί φορείς αποτρέπονται από τη διενέργεια τέτοιου είδους προληπτικών δράσεων, απαραίτητων για την ενημέρωση τόσο του γενικότερου πληθυσμού, όσο και των ατόμων με διαβήτη.

Όλη αυτή η «διαδικασία ελέγχου» πρόκειται να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας και χρονοκαθυστέρησης σε φορείς μέλη της Ομοσπονδίας σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όσο και οι 26 σύλλογοι μέλη της, διοργανώνουν προληπτικές μετρήσεις σακχάρου ή άλλων ιατρικών εξετάσεων που σχετίζονται με το διαβήτη και τις επιπλοκές του, σε μία προσπάθεια αφενός να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τη σημασία της πρόληψης και αποφυγής εμφάνισης της χρόνιας πάθησης, αλλά και τους ίδιους τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη σχετικά με τη σημασία της ρύθμισης του διαβήτη τους με αποτέλεσμα την αποφυγή των επικίνδυνων και επίπονων επιπλοκών.

2.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ενότητα Β, παράγραφο 1 της εγκυκλίου: «Οι ενδιαφερόμενοι φορείς οφείλουν στο αίτημά τους να περιγράφουν την ταυτότητα του φορέα, τους σκοπούς, το αντικείμενο, τους ειδικότερους στόχους που σχετίζονται με την υγεία ή την παροχή υπηρεσιών υγείας, το παρεχόμενο έργο που σχετίζεται με την διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, τουλάχιστον για τα προηγούμενα 5 έτη, με την κατάθεση σχετικών παραστατικών όπως, θεσμικό πλαίσιο- οργανισμοί φορέων, καταστατικό, προγράμματα παρεμβάσεων και απολογιστικά προηγούμενων ετών». Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πασχόντων, ειδικά σε αυτήν την περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή, αποκλείονται οι νεοιδρυόμενοι σύλλογοι από τη διενέργεια τέτοιου είδους σημαντικών δράσεων ειδικά στην περιφέρεια.

3.Οι προληπτικές εξετάσεις που πραγματοποιούνταν και πραγματοποιούνται, γίνονταν και γίνονται με την επιστημονική στήριξη και επιμέλεια των επιστημονικών εταιρειών που άπτονται του σακχαρώδη διαβήτη. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι οι Επαγγελματίες Υγείας που συμμετέχουν σε δράσεις των ΜΚΟ το κάνουν «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ» συμβάλλοντας στο μεγάλο αυτό προληπτικό έργο.

4.Ο προγραμματισμός υλοποίησης προληπτικής δράσης, πολύ νωρίτερα από την επιθυμητή ημερομηνία είναι «αδύνατος», διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκ των προτέρων γνώση σχετικά με την ύπαρξη α) οικονομικής δυνατότητας υλοποίησης β) «άδειας» για συγκεκριμένο χώρο γ) ανθρώπινου εθελοντικού δυναμικού. Συνεπώς, τι θα συμβεί στην περίπτωση που α) υπάρχει έγκριση από υγειονομική περιφέρεια και δεν υλοποιηθεί η δράση; Ποιες οι κυρώσεις; β) Μπορεί να υλοποιηθεί η δράση, αλλά έχει καθυστερήσει η έγκρισή της από την υγειονομική περιφέρεια; Δεν υλοποιείται η δράση;

Η δράση των φορέων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία, καθώς επιτελούν ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται στην ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, στοιχεία που αποτελούν, βάσει καταστατικού, τους βασικούς πυλώνες και στόχους τόσο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όσο και των συλλόγων μελών της. Οι χρονοβόρες διαδικασίες και η γραφειοκρατία το μόνο που θα προσφέρουν είναι να σταματήσουν την υλοποίηση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών δράσεων με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ενημέρωσης και γνώσης σε ό,τι σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη, όπως επίσης και την απουσία δράσεων που ενισχύουν την έννοια της πρόληψης.

«Αναμένουμε από εσάς να διευκολύνετε και να προωθήσετε το σημαντικό αυτό έργο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και των συλλόγων μελών της, χωρίς να μπαίνουν επιπρόσθετα εμπόδια στην υλοποίησή του. Για το λόγο αυτό ζητούμε να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη οι πρωτοβάθμιες αλλά και δευτεροβάθμιες ΜΚΟ χρονίων παθήσεων, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση τους σε ό,τι αφορά το επίπεδο της ευαισθητοποίησης, πρόληψης και εκπαίδευσης των πολιτών, πασχόντων και μη», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...