Επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με θέμα: «Αύξηση προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για το Διαβητολογικό Υλικό».

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ και η σημαντική μείωσή του για το Διαβητολογικό Υλικό από 92 εκατομμύρια που ήταν πέρσι, σε 60 εκατομμύρια φέτος είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μία σειρά προβλημάτων στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την παρουσία του εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ κ. Γρηγόριου Λεοντόπουλου στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξασφάλισε μεν τη μη μετακύλιση του κόστους στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο ο κίνδυνος είναι ορατός –και σύντομα θα γίνει πραγματικότητα– της αποχώρησης φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν στην ελληνική αγορά ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ISO.

Εντονότερο εμφανίζεται το πρόβλημα στα αναλώσιμα της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, στα συστήματα συνεχούς και στιγμιαίας καταγραφής γλυκόζης, όπως επίσης και στις βελόνες που χρησιμοποιούνται στις πένες ινσουλίνης.

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα αναλώσιμα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης που αφορούν περίπου δύο χιλιάδες άτομα στη χώρα μας, αποζημιώνονταν από άλλο προϋπολογισμό, για τον οποίο ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα ακόμα και εντός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τώρα μπαίνουν στον «Κλειστό προϋπολογισμό» του Διαβητολογικού Υλικού, ο οποίος μειώθηκε σημαντικά.

Απόρροια όλων των παραπάνω, με εμφανή τον κίνδυνο της αποχώρησης των εταιρειών που διαθέτουν ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα στη χώρα μας, θα είναι να «καταφτάσουν» στην Ελλάδα κατώτερης ποιότητας αναλώσιμα υλικά, τα οποία, όμως, δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και βλάπτουν παρά ωφελούν τον πάσχοντα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του και την ίδια του τη ζωή.

Όλα αυτά φυσικά, όπως διευκρινίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, δεν θα έχουν αντίκτυπο μόνο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στο ίδιο το κράτος πρόνοιας, μια και η κακή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση επιπλοκών. 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για όλους τους παραπάνω λόγους και θέλοντας να διασφαλίσει την πρόσβαση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη σε ποιοτικό και αξιόπιστο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, αλλά και στη νέα τεχνολογία, ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά το Διαβητολογικό Υλικό κατά 17 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή από 60 σε 77 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ζητά άμεσα ένα ολιγόλεπτο ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας για να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες, ώστε να δοθεί λύση άμεσα.

Οι τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα ανησυχούν έντονα και βρίσκονται σε αναβρασμό. Η ανακοίνωση του ΦΕΚ με τις τιμές πώλησης Διαβητολογικού Υλικού θα έχει ως αποτέλεσμα να βγούμε στο δρόμο ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά μας, την επιβίωσή μας.

Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...