Επιστολή με θέμα: «Διακρίσεις και αποκλεισμός παιδιών με διαβήτη τύπου 1 από σχολικές εκδρομές» απέστειλε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Ο σακχαρώδης διαβήτης, παίρνοντας επιδημικές διαστάσεις, απασχολεί όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, χωρίς δυστυχώς να εξαιρεί μικρούς και εφήβους, οι οποίοι πέρα από τη δύσκολη καθημερινότητα της χρόνιας πάθησής τους, βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με ρατσιστικές συμπεριφορές και ανήκουστες διακρίσεις στο σχολικό τους περιβάλλον.

Οι συμπεριφορές αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, στιγματίζουν τα παιδιά και τα οδηγούν στην απομόνωση, τη στιγμή που θα έπρεπε και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να συμβάλλουν στην αποδοχή της πάθησης και στην ομαλή ένταξη των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη στο σχολικό περιβάλλον, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, και με αφορμή την περίπτωση παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, στο οποίο δεν επετράπη, βάσει νόμου (άρθρο 10, παρ. 6, ΥΑ 33120/ΓΔ4/2017), να συμμετάσχει στη διήμερη εκδρομή του σχολείου, λόγω απουσίας της σχολικής νοσηλεύτριας, για λόγους υγείας, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει με την επιστολή της στον Υπουργό για ακόμη μία φορά την αγωνία όλων των γονιών που τα παιδιά τους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Γονείς, οι οποίοι, εκτός όλων των προβλημάτων που απορρέουν από μία χρόνια πάθηση όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έχουν καθημερινά να «παλέψουν» με καταστάσεις και συμπεριφορές που επηρεάζουν έντονα την ομαλή ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης και της αποδοχής της από το παιδί. Παράλληλα, μπορούν να οδηγήσουν στην απομόνωση και περιθωριοποίησή του, ακόμη και σε φαινόμενα bulling εις βάρος του από τους συμμαθητές του.

«Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας 26 πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, σας διαβεβαιώνουμε ότι σεβόμαστε τη νομοθεσία, ωστόσο δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε, όπως κάνουμε τα 20 και πλέον χρόνια της παρουσίας μας, τα δικαιώματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και να παρεμβαίνουμε στις περιπτώσεις που ο νόμος δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που ισχύουν στην καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και καταλήγει: «Για το λόγο αυτό ενισχύουμε το αίτημα που διατύπωσε ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, και αιτούμαστε μία συνάντηση μαζί σας στην οποία να σας εκθέσουμε το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν το χώρο του διαβήτη και άπτονται της αρμοδιότητάς σας για να χαράξουμε μία στρατηγική συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των παιδιών με διαβήτη στο σχολικό περιβάλλον».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...