Έπειτα από την έγγραφη καταγγελία αναφορικά με την περίπτωση ενός παιδιού 8,5 ετών που πάσχει από σύνδρομο Down και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλε επιστολή στο υπουργό Παιδείας για το θέμα.

Η μητέρα του παιδιού, ως είχε δικαίωμα, αιτήθηκε και έλαβε παράλληλη στήριξη για το παιδί της για το σχολικό έτος 2017 – 2018. Ωστόσο, βάσει νόμου δεν μπορεί να κάνει αίτηση για σχολικό νοσηλευτή, παρόλο που η κατάσταση της υγείας του παιδιού, η ύπαρξη του σακχαρώδη διαβήτη, κάνει απολύτως αναγκαία την υποστήριξη από σχολικό νοσηλευτή. Το παιδί φοιτά, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΔΥ, σε γενικό κι όχι σε ειδικό σχολείο.   

«Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν στις περιπτώσεις των παιδιών που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης, να μην δίνεται το δικαίωμα υποστήριξης και από σχολικό νοσηλευτή, όταν αυτά, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΕΔΥ, έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν σε γενικό σχολείο. «Εξαφανίζεται» ως διά μαγείας αυτή η ανάγκη τους ή απλά το χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχουν και χρήζει υποστήριξης από σχολικό νοσηλευτή -στην περίπτωση αυτή του σακχαρώδη διαβήτη- παύει να υπάρχει;», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Το ακόμη πιο παράλογο της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι στο σχολείο που φοιτά το συγκεκριμένο παιδί υπάρχει σχολικός νοσηλευτής, μια και υπάρχει ακόμη ένα παιδί που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε αίτημα της μητέρας προς τη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου η υπάρχουσα σχολική νοσηλεύτρια να επιβλέπει και το συγκεκριμένο παιδί σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις και σε συνεννόηση μαζί της να επεμβαίνει σε όποια περίπτωση αυτό κρίνεται αναγκαίο, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο.

Σε επικοινωνία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με το Α’ Τμήμα Ειδικής Αγωγής, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη από το νόμο και δεν μπορεί να υπάρχει καθημερινή στήριξη από το σχολικό νοσηλευτή παρά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος, το παιδί θα πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο αν θέλει να υπάρχει καθημερινά επίβλεψη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό!

«Κύριε Υπουργέ καταλαβαίνετε από όλα τα παραπάνω ότι αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο παράλογο, καθώς όχι μόνο δεν δίνεται η δυνατότητα το παιδί αυτό να έχει την κατάλληλη υποστήριξη στο σχολικό του περιβάλλον με σχολικό νοσηλευτή, αλλά δεν δίνεται καν η δυνατότητα να υποστηριχτεί από την υπάρχουσα σχολική νοσηλεύτρια, η οποία μάλιστα έδειξε προθυμία να βοηθήσει», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και καταλήγει: «Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του παραπάνω προβλήματος, το οποίο δεν είναι μεμονωμένο και θα παρακαλούσαμε για την έγγραφη ενημέρωσή μας, προκειμένου να συμβάλλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και ευαίσθητων καταστάσεων, που αφορούν παιδιά και χρήζουν μέριμνας και συμπαράστασης από την Πολιτεία».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...