Με αφορμή τη συμμετοχή μίας 20χρονης κοπέλας, της Ξανθής Τζερεφού, η οποία πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην εκπομπή «Greeces Next Top Model», όπου ορισμένοι από τους κριτές δεν γνώριζαν για το σακχαρώδη διαβήτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) θεώρησε υποχρέωσή της να ενημερώσει σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη.

Η χρόνια αυτή πάθηση έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μάστιγα» του 21ου αιώνα. Κι όχι άδικα, καθώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη 425 εκατομμύρια, ενώ το 2045 ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 629 εκατομμύρια, δηλαδή 1 στους 10 ενήλικες. Ταυτόχρονα, 352 εκατομμύρια άνθρωποι με μειωμένη ανοχή γλυκόζης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Στη χώρα μας, γνωρίζουμε επίσημα, μετά το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), πως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν το 1.000.000.

Οι τρεις κύριοι τύποι του σακχαρώδη διαβήτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης, ενώ υπάρχουν και κάποιες υποπεριπτώσεις των δύο τύπων διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα και αφορά μικρότερες ηλικίες και κυρίως παιδιά, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αφορά μεγαλύτερες ηλικίες και επηρεάζεται και από την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή.

Τα κυριότερα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, είναι:

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία
  • Πολυφαγία
  • Επίμονη κόπωση και υπνηλία
  • Ξαφνική και αναίτια απώλεια βάρους
  • Παθολογικές καταστάσεις, όπως: λοιμώξεις δέρματος, μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται με απλό αιματολογικό έλεγχο και η έγκαιρη και η αποτελεσματική διαχείρισή του συμβάλλει στην απομάκρυνση και την αποτροπή της εμφάνισης των επιπλοκών της πάθησης, που είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, η περιφερική νευροπάθεια, η στεφανιαία νόσος, η περιφερειακή αγγειακή νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.

«Ελπίζουμε να βοηθήσαμε να γίνει γνωστό σε όλους τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και με χαρά μπορούμε να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των εργαζομένων και συντελεστών του τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον αυτό μας ζητηθεί» καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...