Επιστολή με θέμα: «Ορισμός τιμών αποζημίωσης των εξετάσεων που απαιτούνται για την εξέταση ενός ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη από τα ΚεΠΑ» απέστειλε στον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), κ. Κωνσταντίνο Μάρκου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι με την αλλαγή του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ – ΦΕΚ 4591 Β’/27.12.2017), αλλά και στη νεότερη γνωμοδότηση του ΚεΣΥ για την τροποποίησή του, ορίστηκαν ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις τις οποίες ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη που έχει νοσήσει μετά την ηλικία των 16 ετών, ή στερείται την πρώτη έκθεση νοσηλείας, πρέπει να καταθέσει προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό αναπηρίας από τα ΚεΠΑ.

Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  • αντισώματα anti-GAD
  • αντισώματα anti-IAA
  • c-πεπτίδιο νηστείας ή/και
  • c-πεπτίδιο με δοκιμασία γλυκαγόνης, η οποία μπορεί να διενεργείται, βάσει της νεότερης γνωμοδότησης του ΚεΣΥ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει αμφιβολία διάγνωσης κατά τον περαιτέρω έλεγχο και την αξιολόγηση (κλινικά συμπτώματα, εργαστηριακός έλεγχος, εμφάνιση κετοξέωσης, φαινότυπος)

Εκτός από την εξέταση του c-πεπτιδίου νηστείας, οι εξετάσεις αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που αποτελούν προϋπόθεση για την εξέταση του ατόμου με Διαβήτη από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚεΠΑ.

Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, που απευθύνονται στα ΚεΠΑ, προκειμένου να λάβουν ποσοστό αναπηρίας, είναι στην πλειονότητά τους άνεργοι και ανασφάλιστοι, οι οποίοι χρειάζονται τη γνωμάτευση προκειμένου να λάβουν τις νόμιμες παροχές που προβλέπονται.

«Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) θεωρούμε αδιανόητο να γνωμοδοτείτε υπέρ της παραπομπής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις παραπάνω εξετάσεις, χωρίς να υπάρχει από πλευράς σας μέριμνα και πρόβλεψη για την ένταξή τους στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και συνεχίζει: «Για όλους εμάς είναι αυτονόητο, πως από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες εξετάσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση ποσοστού αναπηρίας, θα έπρεπε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση!

 Οι συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και σε πολλές περιπτώσεις, όπως μας καταγγέλλεται, πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, λόγω οικονομικής αδυναμίας, αποτρέπουν εαυτούς από τη διαδικασία των ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα να στερούνται τα όσα προνόμια προβλέπει ο νομοθέτης για τη χρόνια πάθησή τους.

Για το λόγο αυτό ζητάμε από εσάς να ορίσετε τις τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών αυτών εξετάσεων γνωστοποιώντας τες στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη των εν λόγω εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του Οργανισμού.

Αναμένουμε το ζήτημα αυτό, που απασχολεί τεράστια μερίδα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, να επιλυθεί άμεσα και να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση ανθρώπων που στερούνται ακόμη και των αναγκαίων για την επιβίωσή τους».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...