Επιστολή με θέμα: «Απροσπέλαστα τα εμπόδια στην πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις νέες τεχνολογίες» απέστειλε στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τους οποίους εκπροσωπεί, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία της σχετικά με τη μη καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε με την έκδοση του ΦΕΚ 338 Β’ (7.2.2020), το οποίο επέβαλε αιφνιδιαστικά ως ενιαία ανώτερη τιμή αποζημίωσης, για όλες τις αντλίες, το ποσό των 2.768,50 ευρώ, τόσο για τα παλαιότερα μοντέλα, όσο και για τα νεότερα, δηλαδή τα περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα.  

«Η μείωση στην τιμή της αποζημίωσης των αντλιών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αφενός στην απόσυρση των ήδη νεότερων και πιο εξελιγμένων μοντέλων αντλίας από την ελληνική αγορά και αφετέρου στη μη εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου νεότερου μοντέλου» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Θα θέλαμε επίσης να σας μεταφέρουμε την ανησυχία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη που ήδη έχουν προμηθευτεί τα νεότερα μοντέλα αντλιών, καθώς στην περίπτωση που αυτές αποσυρθούν από την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν προβλήματα αναφορικά με την πρόσβασή τους στα αναλώσιμα των συγκεκριμένων μοντέλων αντλίας και στην υποστήριξή τους, σε περίπτωση βλάβης της αντλίας, με αντικατάστασή της με τεχνολογικά παλαιότερο μοντέλο.

»Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην αναγκαστική επιστροφή των πασχόντων σε παλαιότερα μοντέλα αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης που υπήρχαν στην Ελλάδα προ δεκαετίας, τα οποία σαφώς υστερούν μπροστά στα νεότερα και εξελιγμένα, ως προς τις δυνατότητες και τις επιλογές  του πάσχοντα στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM’s), τα οποία, ενώ προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ, εντούτοις ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αυτά, παρά μόνο στα αναλώσιμά τους.

»Δυστυχώς, μετά από 1,5 περίπου χρόνο που έχει τροποποιηθεί ο ΕΚΠΥ και στον οποίο υπάρχει πρόβλεψη για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που στην περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας, τελικά η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να ανησυχούν καθημερινά για το αν θα μπορούν τελικά να έχουν πρόσβαση σε όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός ή θα αναγκαστούν να κάνουν «πισωγυρίσματα» στη θεραπεία τους, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την κατάσταση της υγείας τους.

»Αναρωτιόμαστε ειλικρινά γιατί συνεχώς «υψώνονται τείχη» που εμποδίζουν την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε όσα ο ίδιος ο ΕΚΠΥ προβλέπει και ταυτόχρονα υπάρχει αυτή η μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στις διαδικασίες, η οποία μας αποκόπτει από τα τεχνολογικά επιτεύγματα, των οποίων η συμβολή στη διαχείριση της χρόνιας πάθησής μας και στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά ευεργετική!

»Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει επιτέλους να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής χρόνιας πάθησής τους, καθώς, όπως αποδεικνύουν και διεθνείς μελέτες, η απρόσκοπτη χρήση τους αποτελεί όφελος για την υγεία των πασχόντων, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων στο Σύστημα Υγείας.».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...