Επιστολή με θέμα: «Επέκταση των ευεργετικών νομοθετικών διατάξεων και στους αστυνομικούς που, είτε οι ίδιοι, είτε τα τέκνα τους, πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι οι αστυνομικοί που πάσχουν, είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους από Σακχαρώδη Διαβήτη, δεν χαίρουν των ευεργετικών διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, έπειτα και από την τελευταία ψήφιση της διάταξης του άρθρου 27 παρ. 1 του νόμου 4305/ΦΕΚ 237Α΄/2014, παρέχεται μείωση ωραρίου κατά μία ώρα σε «τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που έχουν παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους». Οι απαιτήσεις της χρόνιας πάθησης του Σακχαρώδη Διαβήτη και η συνεχής φροντίδα που απαιτεί από τους γονείς, οδήγησαν το νομοθέτη να συμπεριλάβει στη διάταξη αυτή τους γονείς παιδιών με Διαβήτη.

Στην ευεργετική αυτή διάταξη του νόμου, ωστόσο, δεν έχουν ενταχθεί οι αστυνομικοί που έχουν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, κάτι που δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων.

«Δεδομένου ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι/ες που υπόκεινται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους, και στους αστυνομικούς που είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έως 15 ετών με ποσοστό αναπηρίας 50%» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει ότι για το θέμα αυτό ήδη έχει ενημερώσει την υπουργό και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, μέσω του μέλους του ΔΣ της, κ. Βαγγέλη Μπούζα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 50, παρ. 4, του νόμου 3528/2007 (ΦΕΚ Α’ 26/09.02.2007), ορίζεται ότι: «Υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω δικαιούνται από την υπηρεσία κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας».

Στη διάταξη αυτή δεν έχουν ενταχθεί οι αστυνομικοί που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, παρόλο που οι ημέρες αυτές της ειδικής άδειας ορίστηκαν από το νομοθέτη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χρόνιας πάθησης.

«Θεωρούμε ότι και αυτή η διάταξη, που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους, θα πρέπει να ισχύσει και για τους αστυνομικούς, καθώς δεν μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους διακρίσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων» αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και καταλήγει: «Κυρία Υπουργέ, η ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, σε οποιαδήποτε ηλικία είναι απαιτητική και ευελπιστούμε ότι θα αναγνωρίσετε το δίκαιο των αιτημάτων μας και θα προχωρήσετε στην αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους αστυνομικούς, είτε πάσχουν οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Θα ήταν μεγάλη η χαρά μας, εφόσον το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, να προγραμματίσουμε μία συνάντηση, προκειμένου να σας ενημερώσουμε και από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...