Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα: «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη», απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανέλαβε για ακόμη μία φορά το πάγιο αίτημα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη για την απονομή του προνοιακού επιδόματος στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και μετά την εύρεση εργασίας, αίτημα που αναφέρθηκε και από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ Χρήστο Δαραμήλα στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής για την Ενιαία Αρχή Απόδοσης Προνοιακών Επιδομάτων στις 24 Μαΐου 2017.

Το προνοιακό επίδομα δίνεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μόνο με την ύπαρξη της πάθησης και με παγιωμένο ποσοστό αναπηρίας 50%, το οποίο αποδεικνύεται με απόφαση των ΚΕΠΑ, με στόχο την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών που απορρέουν από την ύπαρξη του διαβήτη, κόστος το οποίο είναι αρκετά αυξημένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν δίνεται για να μπορέσει να επιβιώσει ένα άτομο με διαβήτη, αλλά για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργούνται ως απόρροια της πάθησης. Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει ότι είναι αδιανόητο το επίδομα να διακόπτεται, εφόσον ο άνθρωπος που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 βρίσκει εργασία, μια και το κόστος συνεχίζει να παραμένει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλυφθεί, ακόμη και αν το άτομο με διαβήτη βρει εργασία. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένει την εξέταση του αιτήματός της και την παροχή του Προνοιακού Επιδόματος στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ανεξάρτητα από το αν εργάζονται ή όχι.

Στην επιστολή επισημαίνονται επιπλέον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την απόφαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στη λίστα των 43 μη αναστρέψιμων και χρονίων παθήσεων και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες. Επιπρόσθετα, από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ζητούνται εξετάσεις, οι οποίες δεν αποζημιώνονται, κάτι που είναι για πολλούς ανθρώπους αποτρεπτικό, ενώ συνεχίσουν να φτάνουν καταγγελίες σχετικά με την απαίτηση προσκόμισης βιβλιαρίων ασθενείας, αλλά και της πρώτης διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη σε άτομα που πάσχουν αρκετά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και έχουν επανειλημμένως περάσει από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ. 

Καταγγελίες φτάνουν στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και από ανθρώπους που, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, δεν καταβάλλουν παράβολο για την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ για τη λήψη του προνοιακού επιδόματος ή ανανέωσης αυτού, ωστόσο οι υπάλληλοι ζητούν το βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου ή το βιβλιάριο Απόρου, το οποίο, όμως, έχει καταργηθεί.

Σοβαρό είναι επιπλέον και το πρόβλημα των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα να δίνουν λανθασμένη απόφαση και να οδηγούν τους ανθρώπους στις Β/βάθμιες επιτροπές, για τις οποίες πληρώνουν νέο παράβολο και αναμένουν εκ νέου για αρκετό χρονικό διάστημα να προσκληθούν για να πάρουν τη σωστή αυτή τη φορά απόφαση των ΚΕΠΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...