Επιστολή με θέμα: «Προβλήματα με την έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργο Πατούλη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – 
Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν Διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς.

Πρόσφατη, μάλιστα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Diabetologia» και η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 22 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι τα νέα διαγνωσμένα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη, κατά την τελευταία 25ετία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας ανάλογη αύξηση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει η ανάλογη μέριμνα από την Πολιτεία για την προστασία αυτών των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπως γίνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο του 2015 μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα που δεν συνάδουν σε μία ευνομούμενη και ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα.

«Η έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί που πάσχει. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο ένας εκ των δύο γονέων, προκειμένου το παιδί να εγγραφεί σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό, να εγκαταλείπει την εργασία του για να μπορεί να προσέχει και να παρακολουθεί το παιδί τις ώρες που παραμένει στο βρεφικό ή παιδικό σταθμό, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά στα οποία παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, λόγω του Διαβήτη τους» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Όπως αντιλαμβάνεστε, η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση σε κάθε οικογένεια, που καλείται, πέρα από τη φροντίδα που απαιτεί καθημερινά ο Διαβήτης του παιδιού της και η διαχείρισή του, να καλύψει και τα κενά που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον.

Τα κενά αυτά, που δημιουργούνται από την έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών και τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, στιγματίζουν τους μικρούς πάσχοντες και κάποιες φορές σε καταστάσεις υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους!

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες σας, ειδικά για θέματα τα οποία αφορούν παιδιά προσχολικής ηλικίας, αναμένουμε να ενσκήψετε πάνω από το συγκεκριμένο πρόβλημα και από κοινού να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, ώστε να μη διαταράσσεται ακόμη περισσότερο η ζωή ενός παιδιού μετά και την έλευση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πρότασή μας είναι, όπου υπάρχουν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, να παρέχεται από το Δήμο η δυνατότητα ένταξης, στη δομή των βρεφικών και παιδικών σταθμών, νοσηλευτών που θα μπορούσαν να προέρχονται από άλλες παρεμφερείς δράσεις των Δήμων, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...