Επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, με θέμα: «Προβλήματα σχετικά με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και την ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στη λίστα των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει τους προβληματισμούς της σχετικά με τις εξετάσεις που ζητούνται, σύμφωνα με το νέο ΕΠΠΠΑ, να καταθέσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην αρμόδια επιτροπή των ΚΕΠΑ, τίτλος αντισωμάτων (anti-GAD και/ή anti-IA 2) και C-πεπτίδιο (μετά από δοκιμασία γλυκαγόνης), καθώς αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 ευρώ!

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) αλλά και την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (AEE), επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η δοκιμασία γλυκαγόνης για μέτρηση C-πεπτιδίου δεν αποτελεί εξέταση εκλογής για ασθενείς που πάσχουν χρόνια από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται κυρίως κατά την έναρξη εμφάνισης της νόσου, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών για να γίνει διαφοροδιάγνωση στο Διαβήτη Τύπου 1, Τύπου 2, Τύπου MODY ή LADA.

«Κατά τη συνάντησή μας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία σας στις 22.6.2017, σας μεταφέραμε τα σχετικά προβλήματα και τις ανησυχίες του χώρου που εκπροσωπούμε και δεσμευτήκατε για την επίλυσή τους, τονίζοντάς μας πως με την κοινή υπουργική απόφαση του ΕΠΠΠΑ θα διευθετούνταν και θα αντιμετωπίζονταν όλα τα θέματαΔυστυχώς, όμως, οι δεσμεύσεις σας δεν επαληθεύτηκαν», λέει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τονίζοντας ότι τα παραπάνω προβλήματα είχαν ήδη γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο.

Αποτέλεσμα της μη επίλυσης των θεμάτων είναι η οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των ίδιων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που υποχρεούνται να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ, καθώς οι εξετάσεις που απαιτούνται, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιούνται σε ελάχιστα ιδιωτικά κέντρα και κλινικές, ενώ πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για να γίνουν οι εν λόγω εξετάσεις.

Όλα αυτά τα προαναφερθέντα προβλήματα είναι φανερό ότι δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και τα αποθαρρύνουν από τη διαδικασία αίτησης για πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας. Παράλληλα, είναι δύσκολο στις μέρες μας να επιβαρύνονται τα άτομα με Διαβήτη με αυτά τα ποσά, όταν, ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αυτοί έχουν χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα τη συνταγογράφηση των εξετάσεων αυτών και την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Στον ΕΠΠΠΑ αναφέρεται επίσης ότι εφόσον η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 γίνει πριν την ηλικία των 16 ετών, απαιτείται η έκθεση νοσηλείας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που πάσχουν εδώ και πολλά χρόνια, η διάγνωσή τους έγινε πριν την ηλικία των 16 ετών και δεν έχουν στην κατοχή τους την πρώτη έκθεση νοσηλείας; «Αν και με επιστολή μας (Αρ. Πρωτ.: 299/21.6.2017 με θέμα: «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη») σας είχαμε ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα, εντούτοις δεν προχωρήσατε σε καμία διευκρίνιση. Όπως και εσείς καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει και μάλιστα για έγγραφα τα οποία ο πολίτης δεν έχει την υποχρέωση να διαφυλάττει για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πασχόντων», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Επιπλέον, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση με θέμα: «Αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον» (ΦΕΚ 7 Β’/8.1.2018), στην οποία έχει ενταχθεί ο Σακχαρώδης Διαβήτη Τύπου 1 χωρίς επιπλοκές και με ποσοστό αναπηρίας 50%.

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις «δικαίωσε τις προσπάθειές μας, μας χαροποίησε, αλλά ταυτόχρονα μας δημιούργησε και προβληματισμούς με την ασάφεια στη διατύπωσή της». Και πιο συγκεκριμένα, εκτός από την περίπτωση των πασχόντων με επιπλοκή το Διαβητικό Πόδι, για την οποία καθορίζεται από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ η διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης και του ποσοστού αναπηρίας, στις υπόλοιπες των επιπλοκών, είτε αφορά Διαβήτη Τύπου 1 είτε Τύπου 2, αυτό δεν καθορίζεται και δεν είναι σαφές. Ειδικά για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 χωρίς επιπλοκές δεν αναφέρεται καθόλου η διάρκεια ισχύος του ποσοστού αναπηρίας.

Παράλληλα, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ινσουλινοθεραπευόμενοι, εξαιτίας του μέχρι πρότινος 50% ποσοστού αναπηρίας, ηλικίας κάτω των 67 ετών, λαμβάνουν ως αναπηρική σύνταξη επιβίωσης 192€ μηνιαίως. Σύμφωνα με το νέο ΕΠΠΠΑ, συγκεντρώνουν ποσοστό αναπηρίας 30%. Επιπλέον, και χειρότερο, είναι ότι ακόμη και με την ύπαρξη επιπλοκών, το ποσοστό που συνολικά θα λάβουν είναι σχεδόν αδύνατον στις περισσότερες περιπτώσεις να φτάσει το 50%, για να μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Τέλος, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρεται για άλλη μια φορά στις πιο ειδικές κατηγορίες Διαβήτη, τύπου LADA και τύπου MODY, για τις οποίες δεν υπάρχει στο νέο ΕΠΠΠΑ καμία πρόβλεψη. Πού κατηγοριοποιούνται οι περιπτώσεις αυτές και τι ποσοστό δίνεται στα άτομα που πάσχουν;

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όλα αυτά θα δημιουργήσουν παρερμηνείες και περαιτέρω ταλαιπωρίες  στους πάσχοντες και όχι μόνο.

«Οι πρώτες διαμαρτυρίες έφτασαν ήδη στα γραφεία μας και για αυτονόητους λόγους θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως σε σύντομο χρονικό διάστημα τι θα ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που πάσχουν και αντιμετωπίζουν και επιπλοκές από την πάθησή τους και πώς θα καθορίζεται η διάρκεια ισχύος του ποσοστού αναπηρίας» ζητά από την αναπληρώτρια Υπουργό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

«Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, σας εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους  για προβλήματα που η ίδια η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ενημερώσει, αλλά δυστυχώς δεν επιλύθηκαν. Αναμένουμε τα πράξετε τα δέοντα και να προχωρήσετε άμεσα στην επίλυση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων», καταλήγει στην επιστολή της.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...