Επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με θέμα: «Προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφορικά με τα σχολικά γεύματα», απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Μερόπης Τζούφη, και του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μελών του ΔΣ, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερωθήκε ότι η δωρεάν διάθεση σχολικών γευμάτων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ήδη σε αρκετά σχολεία εφαρμόζεται το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την επιστολή της ενημερώνει την κ. Φωτίου ότι θα πρέπει αφενός να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και αφετέρου να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές και διαδραστικές δραστηριότητες στα παιδιά με στόχο τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρίνει σκόπιμο να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τα γεύματα που θα δοθούν στα παιδιά, καθώς ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει, πριν τη λήψη ινσουλίνης, να είναι ενήμερο για την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, λιπών κλπ) που περιέχονται στο γεύμα του, προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει τη σωστή δόση της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγήσει στον εαυτό του.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τα διατροφικά στοιχεία του γεύματος ανά 100 γρ. προϊόντος, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα, όπως υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες από λανθασμένη δόση ινσουλίνης. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να υπάρχει και ενημέρωση για τα γεύματα της επόμενης ημέρας ή εβδομάδας.

«Κυρία Υπουργέ, αναμένουμε να μας ενημερώσετε για την πορεία του θέματος που αφορά τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη που φοιτούν στα σχολεία και των οποίων η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι της αποτελεσματικής διαχείρισης της πάθησής τους» καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...