Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλε στις 16.11.2016 επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα: «Η μη ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στη λίστα των παθήσεων που αφορούν το χαρακτηρισμό της χρονιότητας της πάθησης, οι οποίες εμπίπτουν στο νόμο 2643/1998»

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ενημερώσει επανειλημμένα, από το 2012 έως και σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας για τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μη ένταξη του σακχαρώδη διαβήτη στις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς και για τον αποκλεισμό του Σακχαρώδη Διαβήτη από τη λίστα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται χρόνιες και εμπίπτουν στο νόμο 2643/1998.

Οι σοβαρές αυτές και ακατανόητες παραλείψεις έπληξαν σοβαρά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς στα αποτελέσματα της προκήρυξης του ΟΑΕΔ στις 18.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3408) δεν είχαν καμιά τύχη, πέρα από τον αποκλεισμό!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο «Σακχαρώδης Διαβήτης» χαρακτηρίζεται ως χρόνια πάθηση, η οποία δεν θεραπεύεται, δηλαδή μη αναστρέψιμη! Με την άποψη αυτή ταυτίζονται και οι απόψεις όλων των Επιστημονικών Εταιρειών, που έχουν ως αντικείμενό τους το σακχαρώδη διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας με Υπουργική Απόφαση προκειμένου πρώτον να προχωρήσει στη διόρθωση του Παραρτήματος (Αρ. Πρωτ.: 2116/111 – 19.01.2015, ΑΔΑ: ΩΣΦΣ4691ΩΓ-641) της Υπουργικής Απόφασης ως προς την πρώτη παράγραφο:«Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%, με χρόνια πάθηση». Το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να διορθωθεί ως εξής: «Μεταξύ των κατηγοριών που προστατεύονται από το νόμο αυτόν, ανήκουν τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, με χρόνια πάθηση», όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση που επισυνάπτεται και την αφορά.

Δεύτερον, την αναγνώριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ως χρόνια και μη αναστρέψιμη  πάθησηόπως    επιστημονικά    ορίζεται,    και    τη    συμπερίληψή    της    στον    πίνακα    των Παθήσεων/Βλαβών που χαρακτηρίζονται ως χρόνιες και ταυτόχρονα επιφέρουσες στον πάσχοντα περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!


Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...