Επιστολή με θέμα: «Τροποποίηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ)» απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27.12.2017 (ΦΕΚ 4591 Β’), δημιούργησε σειρά προβλημάτων στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επεσήμανε από την πρώτη στιγμή με επιστολές της προς την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, όπως επίσης και με τη δια ζώσης ενημέρωση της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής τόσο από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστο Δαραμήλα, όσο και από τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην Επιτροπή.

Εν συντομία, αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, μεταξύ των προβλημάτων που δημιούργησε ο νέος ΕΠΠΠΑ είναι η αδικαιολόγητη μείωση των ποσοστών αναπηρίας σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, η μη πρόβλεψη απόδοσης ποσοστού αναπηρίας για τα άτομα που πάσχουν από υποτύπους του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως είναι ο τύπος LADA και ο τύπος MODY, καθώς επίσης και οι εξετάσεις που ζητούνται, κάποιες από τις οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, δεν αποτελούν πρώτης γραμμής εξετάσεις για την πιστοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ) για την τροποποίηση της περίπτωσης 9.2 «Σακχαρώδης Διαβήτης» της ΚΥΑ αρ. Φ.80000/45219/1864/2017 (ΦΕΚ Β’ 4591/2017) για την πιστοποίηση της πάθησης, η οποία έχει αποσταλεί στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και επί της οποίας η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε τις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενστάσεις προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη αξιολόγηση των ατόμων που πάσχουν από κάθε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, που ο νέος Ενιαίος Πίνακας θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Συνημμένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απέστειλε εκ νέου την επιστολή της προς την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή πριν την κατάρτιση του νέου ΕΠΠΠΑ, στην οποία περιλαμβάνεται η νομοθεσία σε χώρες που έχουν πλήρη έλεγχο των κοινωνικών τους δαπανών (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), όπου ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μία μόνιμη βλάβη ενός οργάνου του σώματος. Για το λόγο αυτό, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ινσουλινοθεραπευόμενος, σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και, όπου υπάρχουν ποσοστά αναπηρίας, λαμβάνει ποσοστό 50%.

Παράλληλα, στο τέλος της παρούσας επιστολής, απέστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις και προτάσεις της επί της νέας γνωμοδότησης του ΚεΣΥ, όπως επίσης και σειρά μελετών καταξιωμένων επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

«Όλα τα παραπάνω θα πρέπει απαραίτητα να ληφθούν υπόψη και άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως άλλωστε αυτό έχει προβλεφτεί και στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής στις 18 Σεπτεμβρίου 2018», καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥ: 

 

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
  • Περίπτωση Α. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος):

«Η ύπαρξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 τεκμηριώνεται με την έκθεση νοσηλείας, στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό, τα κλινικά συμπτώματα, τον εργαστηριακό έλεγχο, την εμφάνιση ή μη κετοξέωσης και το φαινότυπο (φυσιολογικό ή χαμηλό σωματικό βάρος, απουσία ευρημάτων συμβατών με αντίσταση στην ινσουλίνη (πχ υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, μελανίζουσα ακάνθωση, τα οποία παραπέμπουν σε ΣΔ τύπου 2). Οι τιμές των αυτοαντισωμάτων και του C-πεπτιδίου (με αιμοληψία*) αξιολογούνται μόνο σε περίπτωση πρώτης έναρξης και σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες. Σε περίπτωση που δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο, η ύπαρξη του σακχαρώδη διαβήτη τεκμαίρεται με όλα τα παραπάνω (ιστορικό, κλινικά συμπτώματα, εργαστηριακό έλεγχο, το φαινότυπο), εκτός της έκθεσης νοσηλείας».

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

  1. Οφθαλμολογικές:

α) παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

β) οπτική οξύτητα <5/10

γ) ωχροπάθεια

Συνολικό …………………………………………………………. Π.Α. ≥67% (για 3 έτη) [Πρόταση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ]

Σε περίπτωση οπτικής οξύτητας κάτω από 1/20 βλέπε οφθαλμικές παθήσεις 

  1. Διαβητική νεφρική νόσος (GFR<40) : συνολικό ………… Π.Α. ≥67% (για 3 έτη) [Πρόταση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ] 
  1. Διαβητικό πόδι: Ενεργό έλκος, παραμόρφωση (π.χ.Charcot) και διαταραχές

λειτουργικότητας …………………………………………… Π.Α. ≥67% (για 2 έτη) 

  1. Στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειακή νόσος, νευροπάθεια:

Προστίθεται το ποσοστό βάσει των αντιστοίχων κεφαλαίων 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη των επιπλοκών η πλήρης συμπλήρωση της εισηγητικής έκθεσης για τον ΣΔ και των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:

Στη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ διαχωρίζεται με την ηλικία διάγνωσης αφενός σε παιδιά (πριν την εφηβεία) και αφετέρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και δεν μπορεί νομικά να σταθεί, ενώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνεται διαχωρισμός στην ηλικία διάγνωσης.

Δεύτερον, στις περιπτώσεις των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων αναφέρεται ότι θα πρέπει να τεκμηριώνεται, αρχικώς, με το ιστορικό και την πιστοποιημένη θεραπευτική αγωγή με σχήμα εντατικοποιημένης ινσουλινοθεραπείας. Είναι εντελώς ασαφές τι εννοούν με τη φράση: «πιστοποιημένη θεραπευτική αγωγή με σχήμα εντατικοποιημένης ινσουλινοθεραπείας», εφόσον μιλάμε για νεοδιαγνωσμένες περιπτώσεις. Επιπρόσθετα, αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο υπεύθυνος να πιστοποιήσει τη θεραπευτική αγωγή: ο θεράπων ιατρός δημόσιου νοσοκομείου, ιδιώτης κλπ.

Τρίτον, στις περιπτώσεις των εφήβων και των νεαρών ενήλικων δίνεται η δυνατότητα επί αμφιβολίας να διενεργείται δοκιμασία μετά από χορήγηση γλυκαγόνης. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που συνεχίζει να συνίσταται η συγκεκριμένη εξέταση, η οποία, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, σύμφωνα με τα guidelines της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF), τα οποία σας παραθέτουμε συνημμένα, γίνεται φανερό ότι «η εξέταση C-πεπτίδιο μετά από δοκιμασία γλυκαγόνης» δεν αποτελεί εξέταση πιστοποίησης για το Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1. Το ίδιο υποστηρίζει και η επιστημονική μελέτη του 2016 της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Diabetes Care» (Inpact Factor: 11,857) και την οποία σας επισυνάπτουμε συνημμένα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η εξέταση C-πεπτίδιο μετά από δοκιμασία γλυκαγόνης δεν χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, αλλά ούτε και για κάποιο άλλο τύπο Σακχαρώδους Διαβήτη.

Επιπλέον, η εξέταση C-πεπτίδιο μετά από δοκιμασία γλυκαγόνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση σκευάσματος γλυκαγόνης που κυκλοφορεί στη χώρα μας, το οποίο, όμως, δεν έχει ένδειξη για ενδοφλέβια χορήγηση. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους, αλλά όχι και ο μοναδικός, που η ιατρική κοινότητα στέκεται απέναντι σε αυτήν τη δοκιμασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για λόγους ευνόητους.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι όλες οι εξετάσεις που ζητούνται πλέον από τον ΕΠΠΠΑ για τη διαδικασία λήψης ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά για ακόμη μία φορά προκειμένου να λάβουν παροχές που η ίδια η ελληνική νομοθεσία τούς παρέχει λόγω της πάθησης.

Τέλος, στον ΕΠΠΠΑ δίνεται χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης για μία μόνο επιπλοκή στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, το Διαβητικό Πόδι. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με επιπλοκές δεν ορίζεται χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης και επαναπροσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

*Η εξέταση C-πεπτιδίου με αιμοληψία συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ και γίνεται με ανάλυση αίματος».

 

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
  • Περίπτωση Β: Ασθενείς με ΣΔ τύπου 2

«3. Εντατικοποίηση ινσουλινοθεραπείας: ………………………………….. Π.Α. 50%» (για 3 έτη). 

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:

Στο νέο ΕΠΠΠΑ το ποσοστό αναπηρίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που βρίσκονται σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, μειώθηκε αδικαιολόγητα από 50% σε 30%. Στην επιστολή μας προς την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (Αρ. Πρωτ. 68/22.2.2016), την οποία σας αποστέλλουμε συνημμένα, είχαμε συμπεριλάβει το νομοθετικό πλαίσιο των κάτωθι χωρών: Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Στις χώρες αυτές, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μία μόνιμη βλάβη ενός οργάνου του σώματος. Για το λόγο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 1, παίρνοντας ποσοστό 50%, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.

Βάσει όλων των παραπάνω, θα πρέπει να υπάρχει ορθότερη βαθμονόμηση στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζεται με εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας και το ποσοστό να επανέλθει στο 50%.

Επιπλέον, στον ΕΠΠΠΑ δίνεται χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης για μία μόνο επιπλοκή στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, το Διαβητικό Πόδι. Στην περίπτωση του  Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, ινσουλινοθεραπευόμενου, σε εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία, χωρίς επιπλοκές, δεν ορίζεται χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης και επαναπροσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.

 

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
  • Περίπτωση Γ: Ασθενείς με ΣΔ τύπου LADA

«(α) Με ανάλογο φαινότυπο, θετικά αντισώματα, τιμές C-πεπτιδίου (με αιμοληψία*) νηστείας που είναι ενδεικτικές ινσουλινοπενίας και χρειάζονται σχήμα εντατικοποιημένης θεραπείας με ινσουλίνη (basalbolus, πλήρως ινσουλινοεξαρτώμενοι) μπορούν να έχουν τα ευεργετήματα του νόμου όπως ακριβώς τα άτομα με ΣΔ τύπου 1. 

(β) Με ανάλογο φαινότυπο, θετικά αντισώματα, αλλά φυσιολογικές τιμές C-πεπτιδίου (με αιμοληψία*) νηστείας και οι οποίοι χρειάζονται μόνο βασική ινσουλίνη (με ή χωρίς αντιδιαβητικά δισκία), χαρακτηρίζονται ως ΣΔ τύπου LADA, λαμβάνουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να καθοριστεί και μέχρι αυτοί να μεταπέσουν σε πλήρες σχήμα ινσουλινοθεραπείας (basal/bolus), μετά το οποίο θα εμπίπτουν στην κατηγορία (α) του παρόντος, κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ ανά τριετία.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:

Ο σακχαρώδη διαβήτης τύπου LADA ή Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (Latent Autoimmune Diabetes in Adults – LADA), όπως είναι και ο επίσημος επιστημονικός όρος, είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα και με επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό «Diabetes Care», την οποία και σας επισυνάπτουμε, πρόκειται για «αυτοάνοσο διαβήτη σε ενήλικες με αργή προοδευτική βλάβη κυττάρων». Λόγω της καθυστερημένης ανάπτυξής του, διαγιγνώσκεται αρχικά από τους γιατρούς λανθασμένα ως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυτό το γεγονός δεν αναιρεί το ότι πρόκειται για μία υποπερίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, δηλαδή για ένα αυτοάνοσο νόσημα σε ενηλίκους. Θεωρούμε εντελώς παράλογο, στην περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης του γιατρού, να χαρακτηρίζουμε το διαβήτη τύπου LADA ως διαβήτη τύπου 2, καθώς αυτό επισημοποιεί τη λανθασμένη κρίση των γιατρών ως σωστή.

Για το λόγο αυτό για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου LADA θα πρέπει να ισχύουν ό,τι ακριβώς ισχύει και για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στην περίπτωση που αντιμετωπίζεται με εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεται με βασική ινσουλίνη με ή χωρίς τη χορήγηση αντιδιαβητικών δισκίων και για όσο διάστημα ισχύει αυτό μέχρι να μεταπέσουν σε εντατικοποιημένο σχήμα θεραπείας με ινσουλίνη, να χαρακτηρίζεται ως «σακχαρώδης διαβήτης τύπου LADA», να υπάρχει καθορισμός συγκεκριμένου ποσοστού που θα λαμβάνουν οι πάσχοντες και να γίνεται επανεξέταση ανά τριετία.

*Η εξέταση C-πεπτιδίου με αιμοληψία συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ και γίνεται με ανάλυση αίματος».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...