Επιστολή με θέμα: «Καταγγελία ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για μετακύλιση κόστους εις βάρος του που αφορά σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό από φαρμακεία του νομού Ηρακλείου Κρήτης»  απέστειλε στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το νέο τροποποιημένο ΕΚΠΥ, που ξεκίνησε από 1.11.2018 να ισχύει (ΦΕΚ Β’ 4898/1.11.2018), στο άρθρο 61 αναφέρει: «Οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται στην καταβολή πρόσθετης χρέωσης πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους όπως προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό.».

Επιπλέον, στην Απόφαση του ΕΟΠΥΥ με θέμα: «Επανακαθαρισμός τιμών αποζημίωσης σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία» (ΦΕΚ Β’ 2181/27.6.2017): «Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις».

Παρ’ όλα αυτά, ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ, από το Ηράκλειο Κρήτης, στην προσπάθειά της να προμηθευτεί τις ταινίες μέτρησης σακχάρου συγκεκριμένης εταιρείας, σε δύο φαρμακεία της περιοχής, ήρθε αντιμέτωπη με υποτιθέμενη «έλλειψη» των εν λόγω ταινιών, ενώ και οι δύο φαρμακοποιοί την κατεύθυναν στην αγορά «πιο οικονομικών ταινιών μέτρησης», όπως χαρακτηριστικά της ανέφεραν.

Στη μία μάλιστα περίπτωση, η μία φαρμακοποιός της ανέφερε ψευδώς, όπως αποδεικνύεται, ότι επιβαρύνεται για τις συγκεκριμένες ταινίες μέτρησης σακχάρου 6 – 7€ το κουτάκι, όταν ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης (ΣΥΦΑΚ) της απάντησε ότι η τελική τιμή, με το ΦΠΑ, των συγκεκριμένων ταινιών μέτρησης σακχάρου με την οποία προμηθεύει τα φαρμακεία είναι 19,21€.

Η ασφαλισμένη προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία προς το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηρακλείου, την οποία έχει κοινοποιήσει και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν αποδέχεται να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό, που παρανόμως ζητείται από τους φαρμακοποιούς, για την προμήθεια των ταινιών μέτρησης σακχάρου.

«Το ανωτέρω περιστατικό είναι ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, αλλά από τα λίγα που καταγγέλλονται εγγράφως, καθώς οι πάσχοντες φοβούνται να προβούν σε καταγγελία. Το σίγουρο είναι ότι η μη θεσμοθέτηση σε ό,τι αφορά το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού από την Πολιτεία σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, οδηγεί σε τέτοιου είδους περιστατικά στυγνής εκμετάλλευσης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας», τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και καταλήγει: «Παρακαλούμε για τις περαιτέρω δικές σας ενέργειες και την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...