Επιστολή με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την κατάταξη ή μη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες» απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο και στον Πρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι η ανησυχία στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους είναι μεγάλη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και της εξάπλωσής του και στη χώρα μας.

Παράλληλα, επικρατεί μεγάλη σύγχυση και περισσότερο μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 64 Α’/14.3.2020), αλλά και τις δηλώσεις χθες του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε ότι ειδική επιτροπή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε τους ανθρώπους με «αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη».

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα μέχρι στιγμής έχει ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας δηλώσει και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και υπόλοιπα υπουργεία, όπως αυτές του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι ενέτασσαν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας στις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Υγείας στις εγκυκλίους του αναφερόταν σε ευπαθείς ομάδες, στις οποίες συγκαταλέγονταν και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη οποιασδήποτε ηλικίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εγκύκλιο με θέμα: «Συστάσεις για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 καθώς και των μαθητών» (Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16392/9.3.2020), στην οποία αναφέρονται τα εξής:  «Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.».

Επιπλέον, οι συστάσεις των ειδικών, όπως του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν η παραμονή στο σπίτι των ευπαθών ομάδων, στους οποίους ανήκουν: «Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν πρόβλημα υγείας, οι άνθρωποι που έχουν χρόνια νοσήματα, εδώ τονίζω τα καρδιαγγειακά, τα χρόνια αναπνευστικά, τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές έχουν εξειδικευτεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ» (Ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κ. Τσιόδρα στις 9/3/2020 και 12/3/2020).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), «τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού COVID-19», ενώ μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό «Diabetes Care», έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από μία λοίμωξη (περίπου 3 με 4 φορές περισσότερες από ανθρώπους που δεν πάσχουν από Διαβήτη) και να νοσηλευτούν (περίπου 2 με 3 φορές περισσότερο αντίστοιχα).

Για τον λόγο αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας και των ειδικών, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας προχώρησαν σε μέτρα για την προστασία όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ως ευπαθείς ομάδες για την εφαρμογή των ανωτέρω ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσους τελούν σε ανοσοκαταστολή» («Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό» (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874 – 12.3.2020).

Όλα αυτά τα μέτρα έδωσαν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να ζητήσουν να μετατεθούν σε υπηρεσία back office, σε περιπτώσεις που στον εργασιακό τους χώρο επικρατούσε συγχρωτισμός ή την επιλογή, προκειμένου να προστατευτούν, να παραμείνουν κατ’ οίκον, κάνοντας χρήση των πάγιων προβλεπόμενων ισχυουσών αδειών.

Ωστόσο, η δημοσίευση της ΠΝΠ με θέμα: «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 64 Α’/14.3.2020) και οι δηλώσεις του κ. Τσιόδρα δημιούργησαν πλήθος παρερμηνειών, με αποτέλεσμα να καλούνται από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στην πρότερη θέση τους ή να ανακαλείται η άδειά τους ως «μη αιτιολογημένη». Και αυτό γιατί αφενός στο άρθρο 25, «Μέτρα για τη διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων», αναφέρονται μόνο σε καρκινοπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και αφετέρου είναι ασαφής ο χαρακτηρισμός «αρρύθμιστος διαβήτης».

Η σύγχυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται ως άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μόνο αυτοί που αναφέρονται στην ΠΝΠ αγνοώντας ουσιαστικά την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ξεκάθαρα εντάσσει τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη, η γενική δήλωση σχετικά με όσους έχουν «αρρύθμιστο Διαβήτη», επίσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά με αποτέλεσμα την καθολική «απένταξη» από τις ευπαθείς ομάδες όλων των ανθρώπων με Διαβήτη.

Ποιος θα κρίνει αν ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι «ρυθμισμένο» ή «αρρύθμιστο»; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, οι τιμές του, σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες, εναλλάσσονται και τη μια στιγμή μπορεί να είναι ρυθμισμένος και την άλλη αρρύθμιστος.

Ποιος θεράποντας ιατρός θα αναλάβει μία τέτοια ευθύνη, να πιστοποιήσει δηλαδή τον ρυθμισμένο ή τον αρρύθμιστο Διαβήτη τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, στο σύνολό του και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και δεν κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τη ρύθμισή του;

«Το έργο της Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην αποφυγή της έκθεσής τους στον κίνδυνο του κορωνοϊού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και απειλητικός στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της.

Και προσθέτει: «Είναι αλήθεια προετοιμασμένη η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη για την έκθεση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, τη στιγμή που όλοι οι επιστημονικοί φορείς συνυπογράφουν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, ο οποίος στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να στοιχίσει και την ίδια τους τη ζωή;   

»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ  υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των πασχόντων που εκπροσωπεί στην υγεία και τη ζωή, δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «αρρύθμιστος» ή «ρυθμισμένος»  ως προϋπόθεση για την κατηγοριοποίηση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Η ύπαρξη της υποκείμενης αυτής σοβαρής χρόνιας πάθησης, δηλαδή του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθιστά τους πάσχοντες ευάλωτους και τους εκθέτει επικίνδυνα στον νέο κορωνοϊό, ο οποίος, όπως υποστηρίζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος στους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται καθημερινά, μέσα από τα θανατηφόρα κρούσματα του ιού, όπου στις πλείστες των περιπτώσεων συνυπάρχουν  χρόνια νοσήματα.

»Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς και για την προστασία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι κρίσιμο και αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ για την ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως και των υπολοίπων χρονίων παθήσεων και αναπηριών, προκειμένου να μην καταστρατηγούνται νομοθετικές διατάξεις που υιοθετούνται με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και της ήδη κλονισμένης υγείας των ανθρώπων αυτών, ούτε και να αποκλείονται οι άνθρωποι αυτοί από νομοθετήματα που στόχο έχουν την προστασία των ευπαθών ομάδων.

»Οι άνθρωποι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να τύχουν της προστασίας και της μέριμνας που επιβάλλεται με την αποφυγή της έκθεσής τους σε κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας αυτού, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να τους οδηγήσει και σε θάνατο. Είναι αναγκαία η ορθή και υπεύθυνη ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν μοιραία και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα για μερίδα αυτών των ανθρώπων».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...