Επιστολή με θέμα: «Αίτημα για άρση της συμμετοχής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στη φαρμακευτική δαπάνη» ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματίων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι στις 24 Οκτωβρίου 2018 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Υπουργική Απόφαση, με αρ. πρωτ.: ΕΑΛΕ/Γ.Π. οικ. 79647/17.10.2018 (ΑΔΑ: 6ΤΕΙ465ΦΥΟ-Ρ9Γ), σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται η καταβολή του 10% στα φάρμακα και στην ινσουλίνη για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) είναι η κατάργηση της συμμετοχής στην ορμόνη της ζωής, την ινσουλίνη, σε ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενοι) και ακολουθούν εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας για την αντιμετώπιση της πάθησής τους, επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Η συμμετοχή αυτή δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, καθώς οι πάσχοντες από ινσουλινοθεραπευόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 επιβαρύνονται οικονομικά σε αντίθεση με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που έχουν μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη, τη στιγμή μάλιστα που η θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη και στις δυο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια και αποβλέπει στην αποτελεσματική ρύθμιση και την απομάκρυνση του κινδύνου των επιπλοκών.

Παράλληλα, πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρχει μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα της κύριας πάθησης, αλλά και μειωμένη συμμετοχή για τα φάρμακα των επιπλοκών που απορρέουν από αυτήν τόσο σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όσο και σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η μείωση της συμμετοχής που καταβάλουν οι χρόνια πάσχοντες στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί αφενός να επιφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη με τη συμμόρφωση των ασθενών, αφετέρου αποτελεί μια επένδυση για το Σύστημα Υγείας, με απόδοση της τάξης του 123%, καθώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της πάθησης, οι οποίες επιβαρύνουν πολλαπλάσια το Σύστημα Υγείας.

Κύριοι Υπουργοί,

 Με την παρούσα επιστολή και έχοντας ως βασικό μας στόχο την προάσπιση της υγείας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ζητούμε την ισότιμη αντιμετώπισή τους με την εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής σε ινσουλίνη και σε φάρμακα της κύριας πάθησης.

 Ζητούμε επίσης τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα των επιπλοκών της και σας διαβεβαιώνουμε πως η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεών μας μόνο όφελος θα επιφέρει τόσο στους πάσχοντες, όσο και στο Σύστημα Υγείας».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...