Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλε στην Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) επιστολή με θέμα: «Ένταξη σχολικών νοσηλευτών στους παιδικούς σταθμούς».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2016 – 2017 μέσω ΕΣΠΑ, που αφορά τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, έγινε δέκτης καταγγελιών από γονείς σχετικά με την τοποθέτηση των παιδιών τους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε θέσεις της Κατηγορίας Β: Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας γονιός με την αίτησή του για συμμετοχή στο πρόγραμμα καταθέσει και τη γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου αναγράφεται η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας του παιδιού, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) το εντάσσει σε αυτήν την κατηγορία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν το παιδί χρήζει ή όχι αυτής της εκπαίδευσης.

Ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να φοιτήσει σε δομές Κατηγορίας Α, όμως δεν προβλέπεται η δυνατότητα για μόνιμη παρουσία παιδιάτρου, όπως στους ιδιωτικούς βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, αλλά ούτε και η δυνατότητα για παρουσία σχολικού νοσηλευτή, εφόσον ζητηθεί από τους γονείς ή τη διεύθυνση του σταθμού, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Α/βάθμια ή Β/βάθμια εκπαίδευση.

Άποψη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. είναι πως, επειδή οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί ανήκουν στους Ο.Τ.Α., πιθανόν η παρουσία σχολικού νοσηλευτή να μπορούσε να υποστηριχθεί από τη δομή “Βοήθεια στο σπίτι” ή αν θα μπορούσε με τρόπο αντίστοιχο, όπως του Υπουργείου Παιδείας, να υπάρχει πρόβλεψη για σχολικό νοσηλευτή από το αρμόδιο Υπουργείο.

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πέρα από τις προτάσεις για το θέμα, ζητάει την υποστήριξη της ΕΣΑμεΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα.

Διαβάστε την επιστολή εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...