Επιστολές προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, με θέμα: «Παρατηρήσεις – προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 19/6/2018 στο Υπουργείο Υγείας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της τροποποίησης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), κατά την οποία το σύνολο των προτάσεών της έγιναν αποδεκτές, μεταξύ των οποίων η αύξηση των βελονών στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και η ένταξη των κανόνων χορήγησης του διαβητικού θεραπευτικού υποδήματος, απέστειλε εκ νέου τις παρατηρήσεις της, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με διαβήτη διασφαλίζοντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Επιπλέον, αυτές θα συμβάλλουν στην αποτροπή του κινδύνου της εμφάνισης των επιπλοκών, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια επιβαρύνουν πολλαπλάσια το Σύστημα Υγείας.

Προτάσεις ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφορικά με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)

Άρθρο 7: Φαρμακευτική περίθαλψη

 • Παράγραφος 6

//ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ// «Η συνταγή των φαρμάκων σε οποιαδήποτε μορφή, θα πρέπει να εκτελεστεί εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, σε ιδιωτικά φαρμακεία ή σε 15 (δεκαπέντε) εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Έχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη φαινόμενα όπου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αδυνατούν στο προβλεπόμενο από το νόμο χρονικό περιθώριο των 5 ημερών να προμηθευτούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη (ινσουλίνες, αντιδιαβητικά δισκία κλπ). Ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές καταγγελίες στον ΕΟΦ.

Άρθρο 47: Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό 

 • Παράγραφος 5

– Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1) 

//ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ// «Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρου, έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 200 βελόνες ανά μήνα, ένα σύστημα καταγραφής ή ελέγχου του σακχάρου, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες, η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. 

Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης

//ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ// «Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο. Στην περίπτωση όσων λαμβάνουν άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης χορηγούνται έως 100 βελόνες ανά δίμηνο, ανάλογα με τη δραστική ουσία.»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Αν και ήδη από τις 13 Οκτωβρίου 2017 με έγγραφό του ο ΕΟΠΥΥ (Αρ. Πρωτ.: ΔΒ4Γ/Γ55/20/οικ.42046) ενημέρωνε για τη χορήγηση βελονών σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λαμβάνουν «άλλα φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου, εξαιρουμένων των ινσουλινών (ανάλογα του GLP-1)», εντούτοις αυτό έχει παραληφθεί στο νέο ΕΚΠΥ και θα πρέπει να διορθωθεί. 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗΣ 

Παρακάτω παρατίθενται οι κανόνες χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και λοιπών μέσων αποφόρτισης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου, οι οποίοι, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, θα αποτελέσουν ξεχωριστό παράρτημα που θα ενσωματωθεί στον ΕΚΠΥ. 

Παράρτημα κανόνων χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και λοιπών μέσων αποφόρτισης  σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου

Τα προϊόντα θα χορηγούνται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ελκών με στόχο τη μείωση των εξελκώσεων και των ακρωτηριασμών. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ σημαντικό να εκπληρούνται οι απαιτούμενες από τη βιβλιογραφία προδιαγραφές, ώστε τα υποδήματα να επιτυγχάνουν την πρόληψη ακρωτηριασμών και ελκών. Οικονομοτεχνικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου έχει σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων όταν γίνεται στους ασθενείς με πόδια υψηλού κινδύνου. Η επέκταση του μέτρου σε όλους τους ασθενείς με διαβήτη οδηγεί σε μεγάλο κόστος χωρίς αντίστοιχο όφελος. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τη χορήγηση του θεραπευτικού υποδήματος και θα αποτελέσουν ξεχωριστό Παράρτημα του ΕΚΠΥ. 

Ασθενείς με πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό είναι όσοι εμφανίζουν:

Διαβητική πολυνευροπάθεια με απώλεια της αίσθησης ή/και περιφερική αγγειοπάθεια συνοδευόμενες με ιστορικό έλκους ή υπάρχον έλκος ή ανατομικές βλάβες που οδηγούν σε αυξημένες πιέσεις τοπικά.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση υποδημάτων στο σύνδρομο του διαβητικού ποδιού ανά κατηγορία βαρύτητας 

 
 

Ομάδα κινδύνου

Διευκρίνιση

Χορήγηση προϊόντων

 

0

Σακχαρώδης Διαβήτης

 

Χωρίς πολυνευροπάθεια ή/ και περιφερική αγγειοπάθεια

Εκπαίδευση στη σημαντικότητα σωστών υποδημάτων

 

Υποδήματα εμπορίου σωστά σε ποιότητα

 και μέγεθος

 

Ι

 

Όπως 0 με παραμορφώσεις στα πόδια

Αυξημένος κίνδυνος σε μελλοντική εμφάνιση αγγειοπάθειας νευροπάθειας

 

Αντιμετώπιση σαν ορθοπεδικό περιστατικό

 

 

 

 

 

Σακχαρώδης Διαβήτης

 

Με απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα λόγω πολυνευροπάθειας ή/ και περιφερικής αγγειοπάθειας

 

Διάγνωση με το μονοϊνίδιο Semmes-

Weinstein

 

ή διαπασών

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με αποσπώμενο πέλμα αγγειοπάθειας/ νευροπάθειας

 

Παρεμβάσεις ή εξατομίκευση στο υπόδημα ανάλογα με τα επιπρόσθετα κριτήρια

 

Εξατομικευμένο πέλμα σε περιπτώσεις τοπικά αυξημένων πιέσεων

 

 

IIΙ

 

Όπως ΙΙ

 

με επουλωμένο έλκος

Πολύ μεγάλος κίνδυνος σε σχέση με κατηγορία ΙΙ. Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής του έλκους στο 90% των περιπτώσεων

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με εξατομικευμένο αποσπώμενο πέλμα υψηλής αποφόρτισης

 

Παρεμβάσεις ή εξατομίκευση στο υπόδημα εάν ισχύουν επιπρόσθετα κριτήρια

 

 

 

IV

 

 

Όπως ΙΙ με ασύμμετρες παραμορφώσεις στο σχήμα του ποδιού

Τα πόδια αυτά έχουν ασύμμετρες παραμορφώσεις και δεν ταιριάζουν σε υπόδημα που προορίζεται για πόδια που έχουν φυσιολογικό σχήμα

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με εξατομικευμένο αποσπώμενο πέλμα υψηλής αποφόρτισης

 

Παρεμβάσεις ή εξατομίκευση στο υπόδημα εάν ισχύουν επιπρόσθετα κριτήρια

 

 

 

V

 

 

 

Όπως ΙΙ με ασύμμετρες παραμορφώσεις στο σχήμα του ποδιού  σε Διαβητική οστεαρθροπάθεια CHARCOT

Τα πόδια αυτά έχουν ασύμμετρες παραμορφώσεις και δεν ταιριάζουν σε υπόδημα που προορίζεται για πόδια που έχουν φυσιολογικό σχήμα

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με εξατομικευμένο αποσπώμενο πέλμα υψηλής αποφόρτισης

 

Παρεμβάσεις ή εξατομίκευση στο υπόδημα εάν ισχύουν επιπρόσθετα κριτήρια

 

Εσωπάπουτσο ή ορθωτικό

 

 

 

 

 

 

Όπως ΙΙ με μερικό ακρωτηριασμό

 

 

Διαμετατάρσιος ακρωτηριασμός ή ακρωτηριασμός δαχτύλων

Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με εξατομικευμένο αποσπώμενο πέλμα υψηλής αποφόρτισης

 

Παρεμβάσεις ή εξατομίκευση στο υπόδημα ανάλογα με τα επιπρόσθετα κριτήρια

 

Ορθωτικό με πρόθεση

 

 

 

VΙΙ

 

 

Ενεργό έλκος, οξεία οστεαρθροπάθεια CHARCOT

 

 

 

Αντιμετώπιση μόνο για την οξεία φάση

 

Μπότα aircast, υποδήματα αποφόρτισης (halfshoes, rockershoes), εξατομικευμένο cast

 

Εξατομικευμένο πέλμα

 Ελάχιστα κριτήρια ένταξης στη λίστα θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη 

 • Κλινική μελέτη, δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους μετά από κρίση (peer review) για τη μείωση εμφάνισης εξελκώσεων σε διαβητικούς ασθενείς με πόδια υψηλού κινδύνου.
 • Εκπλήρωση των παρακάτω προδιαγραφών:
  • Αρκετός χώρος  για  τα  δάχτυλα  σε  ύψος,  για  το  πόδι  σε  μήκος  και  φάρδος, παραγγελία κατόπιν μέτρησης
  • Χωρίς εσωτερικές ραφές
  • Μαλακά υλικά με ειδικές επιστρώσεις στα τελειώματα
  • Άκαμπτη και ανασηκωμένη σόλα
  • Χωρίς εσωτερική επένδυση στην περιοχή του πρόσθιου ποδιού
  • Αποσπώμενο πέλμα  το  οποίο  να  επιτυγχάνει  (αποδεδειγμένα)  μείωση  των πιέσεων 28-30%
  • Δυνατότητα τεχνικής παρέμβασης και διαμόρφωσης εφόσον αυτό απαιτείται.

Ελάχιστα κριτήρια για εξατομικευμένα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη 

 • Ο κατασκευαστής να διαθέτει άδεια κατασκευής θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και Quality management system/σύστημα ποιοτικού ελέγχου στην παραγωγική του διαδικασία για τη χρήση κατάλληλων πρώτων υλών και διαδικασιών παραγωγής θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη που να εκπληρούν τις προαναφερθείσες προδιαγραφές που αφορούν στα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη

Εκπλήρωση των παρακάτω προδιαγραφών:

 • Αρκετός χώρος για τα δάχτυλα σε ύψος, για το πόδι σε μήκος και ύψος, παραγγελία κατόπιν εκμαγείο ή σκάνερ ή μελανό αποτύπωμα ή άλλες σύγχρονες τεχνικές
 • Υποστήριξη της ποδοκνημικής τέτοια που να συγκρατεί τους μηχανικούς άξονες των ποδιών και να αποφεύγονται αυξημένες φορτίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω παραμορφώσεις και εξελκώσεις
 • Χωρίς εσωτερικές ραφές
 • Μαλακά υλικά με ειδικές επιστρώσεις στα τελειώματα
 • Άκαμπτη και ανασηκωμένη σόλα
 • Χωρίς εσωτερική επένδυση στην περιοχή του πρόσθιου ποδιού
 • Αποσπώμενο πέλμα το οποίο να επιτυγχάνει (αποδεδειγμένα) μείωση των πιέσεων 28- 30%

Παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια που απαιτούν επιπλέον παρεμβάσεις. Οι περιγραφόμενες παρεμβάσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην  πρόληψη εξελκώσεων  και ακρωτηριασμών και θα πρέπει να τεκμηριώνονται από το θεράποντα ιατρό.

 

Κριτήρια για επιπρόσθετη παρέμβαση

Περιγραφή παρέμβασης

Υπέρβαροι ασθενείς

Ακρωτηριασμός

Οστεαρθροπάθεια σαρκώ,

Δύσκαμπτο μεγάλο δάχτυλο

Πάρεση

Επεξεργασία της σόλας με ανθρακόνημα, fiberglass ή άλλη τεχνική που την καθιστά περισσότερο άκαμπτη για επίτευξη μεγαλύτερης αποφόρτισης και βελτίωση της διαδικασίας βάδισης

Αποκλίσεις του μηχανικού άξονα του ποδιού

Ακρωτηριασμός

Οστεοαρθροπάθεια σαρκώ

Μεγάλου βαθμού αστάθεια στάσης και βάδισης

Αρθροπάθεια ισχίων ή γονάτων

Περιορισμός της λειτουργικότητας των ποδιών

Πάρεση

Υποστήριξη στην ποδοκνημική με θερμοπλαστικές ενισχύσεις

Υποτροπές ελκών στο πρόσθιο πόδι

Ακρωτηριασμός

Επικίνδυνες πιέσεις για εξέλκωση

Οστεαρθροπάθεια σαρκώ

Αυξημένες  πιέσεις  στα  κάτω  άκρα  λόγω άσκησης κάποιου επαγγέλματος

Κατασκευή μπάρας ρολαρίσματος / rollbar στη σόλα για ενίσχυση της αποφόρτισης των μεταταρσίων και του πρόσθιου ποδιού κατά την βάδιση

Ασύμμετρες παραμορφώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από υποδήματα με φυσιολογικό σχήμα

Κατασκευή υποδήματος από εκμαγείο ή σκάνερ ή μελανό αποτύπωμα ή άλλες σύγχρονες τεχνικές

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ 

1. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει στο σύστημα συνταγογράφησης να δίνει πληροφορίες τέτοιες ώστε να περιγράφεται απόλυτα η κατάσταση των ποδιών, έτσι ώστε να προσδιορίζεται ακριβώς και η ανάγκη τους για υποδήματα. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να έχει δυνατότητα να προσδιορίζει τον τύπο διαβήτη, την ύπαρξη διαβητικής νευροπάθειας, την ύπαρξη διαβητική αγγειοπάθειας καθώς και των επιπρόσθετων κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται το καθένα ξεχωριστά, όπως παρακάτω:

 • Σακχαρώδης διαβήτης     
 • Νευροπάθεια     
 • Αγγειοπάθεια   
 • Ακρωτηριασμός   
 • Οστεαρθροπάθεια σαρκώ   
 • Δύσκαμπτο μεγάλο δάχτυλο 
 • Πάρεση 
 • Μεγάλου βαθμού αστάθεια στάσης και βάδισης   
 • Αρθροπάθεια ισχίων ή γονάτων   
 • Περιορισμός της λειτουργικότητας των ποδιών   
 • Υπέρβαροι ασθενείς     
 • Υποτροπές ελκών στο πρόσθιο πόδι     
 • Επικίνδυνες πιέσεις για εξέλκωση       
 • Αυξημένες πιέσεις στα κάτω άκρα λόγω άσκησης κάποιου επαγγέλματος     
 • Ασύμμετρες παραμορφώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από υποδήματα με φυσιολογικό σχήμα      

2. Η κάθε παρέμβαση θα πρέπει να αναγράφεται ξεχωριστά με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται τα επιπρόσθετα κριτήρια, έτσι ώστε να τιμολογείται ξεχωριστά το κόστος της, το οποίο θα πρέπει να προστίθεται στο κόστος των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη.

 • Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη με ένθετα πέλματα   
 • Επεξεργασία της σόλας με ανθρακόνημα, fiberglass ή άλλη τεχνική που την καθιστά περισσότερο άκαμπτη για επίτευξη μεγαλύτερης αποφόρτισης και βελτίωση της διαδικασίας βάδισης     
 • Υποστήριξη στην ποδοκνημική με θερμοπλαστικές ενισχύσεις     
 • Κατασκευή   μπάρας   ρολαρίσματος/rollbar   στη   σόλα   για   ενίσχυση   της   αποφόρτισης   των μεταταρσίων και του πρόσθιου ποδιού κατά την βάδιση
 • Κατασκευή  υποδήματος  από  εκμαγείο  ή  σκάνερ  ή  μελανό  αποτύπωμα  ή  άλλες  σύγχρονες τεχνικές ( εκμαγείο, μετρήσεις, κατασκευή καλαποδιού, δοκιμαστικό υπόδημα)

3.Ένθετα πέλματα υψηλής αποφόρτισης διαβήτη (πάτοι)

Ελάχιστα κριτήρια για τα έτοιμα πέλματα διαβήτη

Αποσπώμενο πέλμα το οποίο να επιτυγχάνει (αποδεδειγμένα) μείωση των πιέσεων 28-30% 

Ελάχιστα κριτήρια για τα ειδικής κατασκευής πέλματα διαβήτη

Χαρακτηριστικά

 1. Πάχος τουλάχιστον 6mm (κατά προτίμηση 10mm,) απαραίτητο για να αποτελείται από αλλεπάλληλα στρώματα υλικών διαφόρων πυκνοτήτων, ώστε να έχει αποτέλεσμα αποφόρτισης και τοπικής επεξεργασίας
 2. Μείωση των ασκούμενων πιέσεων τουλάχιστον 28-30%, μετρημένη με πελματογράφο
 3. Υλικά πολυμερή και πολυουρεθάνες διαφόρων πυκνοτήτων εγκεκριμένα με πιστοποίηση για την καταλληλότητα τους, την τοξικότητα τους

Συνδυασμός EVA 25 με EVA 18 με επίστρωση

Συνδυασμός Multiforte40 με Plastocom20 η 18 με επίστρωση Συνδυασμός Multiform 50 με Multiform 40 με επίστρωση

Επιστρώσεις

Θερμοπλαστικό PU αφρώδες, Plastocom 18, Arufoam supersoft, Eπιστρώσεις με ιόντα αργύρου ενδεδειγμένες για διαβητικό πόδι, Multiform antibacterial

Στα σημεία υψηλών πιέσεων τοπικά χρήση αφρώδων υλικών Arufoam 14, medifoam 14

4. Ειδικά υποδήματα αποφόρτισης (half-shoes)-νάρθηκες αποφόρτισης

Ελάχιστα κριτήρια ένταξης στη λίστα υποδημάτων ή ναρθήκων αποφόρτισης

 • Πιστοποίηση θεραπευτικού υποδήματος η νάρθηκα αποφόρτισης.
 • Πρώτες ύλες κατασκευής ενδεδειγμένες και πιστοποιημένες.

5. Εξατομικευμένοι νάρθηκες αποφόρτισης 

Ελάχιστα κριτήρια

 • Ο κατασκευαστής να διαθέτει άδεια κατασκευής εξατομικευμένων ναρθήκων αποφόρτισης και πιστοποιήσεις για τη χρήση κατάλληλων πρώτων υλών και διαδικασιών παραγωγής.

Διαβάστε τις επιστολές εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...