Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν το σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά & Νήσων και της ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη).

Οι ιατροί, Ιωάννης Μελισσάς και Οδυσσέας Βουδούρης,  χειρουργοί, εξειδικευμένοι στη Μεταβολική Χειρουργική, εξήγησαν τους θεραπευτικούς βιολογικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στις σύγχρονες αντιδιαβητικές επεμβάσεις να θεραπεύσουν αυτή τη νόσο.

Μετά από μια ανασκόπηση για την εξάπλωση και τις επιπλοκές του διαβήτη, που παρουσίασε η παθολόγος-διαβητολόγος κ. Ασημίνα Γανωτοπούλου, οι χειρουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς στο πώς πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις αυτές και ποιοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να θεραπευτούν χάρη σε αυτές.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χειρουργική θεραπεία του διαβήτη, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Αμερική και σε Ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των διαβητικών. Οι αντιδιαβητικές επεμβάσεις δεν ρυθμίζουν απλά, μέρα με τη μέρα, το διαβήτη, αλλά τον θεραπεύουν μόνιμα, απομακρύνοντας τη σκιά των επιπλοκών και βελτιώνοντας καθοριστικά την ποιότητα ζωής. Το όφελος των αντιδιαβητικών επεμβάσεων γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό όταν γνωρίζουμε τις καταστροφικές επιπλοκές της νόσου, την αυξημένη πιθανότητα προσβολής των ζωτικών οργάνων, τις πιθανές αναπηρίες, όπως την τύφλωση και τους ακρωτηριασμούς».

Ο κ. Μελισσάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις διάφορες επεμβάσεις τονίζοντας «ότι όσο πιο πρώιμα γίνονται κατά την εξέλιξη του διαβήτη, τόσο γρηγορότερα επέρχεται η αποδέσμευση από τα φάρμακα. Οι επεμβάσεις αυτές θεραπεύουν το διαβήτη, αλλά απαλλάσσουν σε σημαντικό ποσοστό και από συνοδές παθήσεις, όπως την υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία και την παχυσαρκία. Οι αντιδιαβητικές επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά, δηλαδή χωρίς τομή του κοιλιακού τοιχώματος, διαρκούν κατά κανόνα 1 με 2 ½ ώρες και η νοσηλεία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 μέρες».

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...