Ο κίνδυνος ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1, αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη. Ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά, όταν η έναρξη του Διαβήτη προσδιορίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Κατά περίεργο τρόπο τα θύματα φαίνεται ότι είναι κυρίως οι γυναίκες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο ENDO 2018: The Endocrine Society Annual Meeting , στις 19 Μαρτίου, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Για την μελέτη αυτή χρειάστηκε να γίνει διερεύνηση στο ιστορικό 1100 ατόμων, που έπασχαν από Διαβήτη τύπου 1. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από τον Yicheng Bao, έναν φοιτητή ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Missouri–Kansas City (UMKC) School of Medicine.

Τα δεδομένα της μελέτης μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε πιο πλατιά, την γενικότερη υγεία, ενός ατόμου που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1. Μια σημαντική παράμετρος είναι και η ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Διαβήτης τύπου 1 δεν είναι αποκλειστικά νόσος της νεότητας.

Στην μελέτη του Bao για πρώτη φορά, διερευνάται η συχνότητα εμφάνισης νέων αυτοάνοσων νοσημάτων, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με Διαβήτη τύπου 1. Η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1, σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, διπλασιάζει την πιθανότητα ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το ποσοστό εμφάνισης ενός ή περισσοτέρων αυτοάνοσων νοσημάτων, σε άτομα με Διαβήτη τύπου 1 είναι 35,7% συνολικά. Στις γυναίκες όμως το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 47%, ενώ στους άνδρες είναι 24%. Η μέση ηλικία έναρξης του Διαβήτη τύπου 1, για όσους δεν εμφανίζουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα είναι 20.1 χρόνια. Σε όσους αναπτύσσεται ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα, η μέση ηλικία εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 1 είναι τα 23,3 έτη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...