Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), μέσω δελτίο Τύπου που εξέδωσε, καλεί όλους τους ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid -19.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ποιοι ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

  1. Όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
  2. Οι ασθενείς με υποφυσιακή ανεπάρκεια και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή (υδροκορτιζόνη, πρεδνιζολόνη).
  3. Οι ασθενείς με ανεπάρκεια των επινεφριδίων.
  4. Οι ασθενείς με υπερκορτιζολαιμία (σύνδρομο Cushing)
  5. Όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή για οποιοδήποτε νόσημα (υδροκορτιζόνη, μεθυλπρεδνιζολόνη, πρεδνιζολόνη και δεξαμεθαζόνη) σε μορφή δισκίων, ενέσιμη μορφή ή κρέμες και αλοιφές.
  6. Οι ασθενείς με κακοήθειες ενδοκρινών αδένων (καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος επινεφριδίων, νευροενδοκρινείς όγκοι) που βρίσκονται σε αγωγή με χημειοθεραπευτικά ή ανοσοθεραπευτικά σχήματα.
  7. Οι ασθενείς με παχυσαρκία και συνοδά μεταβολικά νοσήματα.

Τι επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν οι παραπάνω ασθενείς;

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με την ΕΕΕ-ΠΕΕ, θα πρέπει να φροντίζουν για την αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου τους (σωστή διατροφή, ενυδάτωση, αναπροσαρμογή της αγωγής σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους).

Οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για οποιοδήποτε λόγο ή τα έχουν πρόσφατα διακόψει θα πρέπει, αν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες για καταστάσεις «στρες» που τους έχουν δοθεί από τον θεράποντα ιατρό τους. Οι οδηγίες αυτές αναγράφονται και στην κάρτα MEDICAL ALERT που παρέχει η ΕΕΕ-ΠΕΕ και μπορούν να τη λάβουν από τους θεράποντες ενδοκρινολόγους.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...