Όταν είστε έγκυος, μπορεί να γίνεται υπογλυκαιμική λόγω αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ρυθμίζει και μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η υπογλυκαιμία είναι συχνή σε γυναίκες με διαβήτη, ή διαβήτη κύησης.

Υπογλυκαιμία είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε, όταν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ένα άτομο έχει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτεί αποτελεσματικά, ή να παραμείνει συγκεντρωμένος και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

Οι γυναίκες που παρατηρούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ είναι έγκυες, θα πρέπει να κάνουν εξέταση για διαβήτη κύησης, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία υπογλυκαιμίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες με διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υπογλυκαιμία όταν είναι έγκυες. Μια μελέτη του 2008 επάνω σε έγκυες γυναίκες με διαβήτη τύπου-1 έδειξε ότι το 45% εξ αυτών εμφάνισε επεισόδια υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη, επειδή ο πλακούντας παράγει επιπλέον γλυκόζη. Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές, αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο για το σώμα της γυναίκας να ρυθμίζει τη γλυκόζη.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αναπτύξει διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες επίσης τείνουν να γίνουν περισσότερο ανθεκτικές στην ινσουλίνη όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τους, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους αποκρίνεται λιγότερο καλά στην ινσουλίνη.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, είναι πιθανότερο μια έγκυος γυναίκα να αναπτύξει υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορεί, επίσης, να αναπτύξουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο συνθηκών.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...