Οι διοξίνες είναι χημικές ουσίες ύποπτες για καρκινογενέσεις, ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο και ανθεκτικές στη βιολογική αποικοδόμηση.

Οι διοξίνες δεν διαλύονται στο νερό, αλλά είναι λιποδιαλυτές, συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και, μέσω της τροφικής αλυσίδας πολλαπλασιάζουν τις ποσότητές τους.

Κατά καιρούς προκαλείται ανησυχία σχετικά με τις διοξίνες που παράγονται λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης (π.χ. από την καύση των σκουπιδιών). Οι άνθρωποι ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους μέσω της διατροφής, κυρίως καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, αυγά, βούτυρο) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές που περιείχαν διοξίνες (π.χ. εξαιτίας της παράνομης ανάμειξης λιπαρών οξέων που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση με φυτικά έλαια που θα χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή ζωοτροφών). Πολλά πουλερικά, χοίροι και βοοειδή εκτρέφονται με επιμολυσμένες ζωοτροφές.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...