Τη διαμαρτυρία της για τη συρρίκνωση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε η ΕΣΑμεΑ με επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για τη συρρίκνωση αρμοδιοτήτων του ΕΟΠΥΥ, καθώς με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», οι περισσότερες «ψηφιακές» αρμοδιότητες περνούν στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, όλα τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών τα οποία μέχρι σήμερα διαχειριζόταν ο ΕΟΠΥΥ περνούν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και από εκεί στην ΗΔΙΚΑ, η οποία και θα διαχειρίζεται πλήρως τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όποιο στοιχείο σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο θα ελέγχεται και θα καταχωρείται από την ΗΔΙΚΑ, όπως τα φάρμακα, οι εξετάσεις κ.λπ. Αντίστοιχα και τα μητρώα των ασθενών, στα οποία εγγράφονται οι πάσχοντες ανά ασθένεια θα ελέγχονται επίσης από την ΗΔΙΚΑ. Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ, από αγοραστής υπηρεσιών μετατρέπεται ουσιαστικά σε απλό διαχειριστή, παρόλο που η αρχική δημιουργία του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε έναν αυτόνομο φορέα ο οποίος θα αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα σε συμφέρουσες τιμές για τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι αποτελεί μονοπώλιο. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες αλλαγές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης θα αποδυναμώσει πλήρως το μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, καθώς του αφαιρούνται όλες οι σημαντικές και βασικές αρμοδιότητες και αλλάζει το σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Εκπροσωπώντας τους πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, η ΕΣΑμεΑ ζητά την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν νέα προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...