Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης (ΣΔΚ);

Είναι η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη (δηλαδή αυξημένου σακχάρου στο αίμα) για πρώτη φορά στη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Ποιες κατηγορίες εγκύων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ΣΔΚ;

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΣΔΚ έχουν οι γυναίκες των οποίων το ιστορικό περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Προηγούμενος σακχαρώδης διαβήτης της κύησης.
  • Παχυσαρκία.
  • Σακχαρώδης διαβήτης στην οικογένεια.
  • Ηλικία μεγαλύτερη από τα 30 έτη.
  • Γέννηση μωρού με βάρος μεγαλύτερο από 4 κιλά.
  • Εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης
  • Προηγούμενος ενδομήτριος θάνατος εμβρύου.
  • Εμφάνιση σακχάρου στα ούρα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία αυτών των παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα εμφανιστεί ΣΔΚ. Επίσης, ισχύει και το αντίθετο. Γυναίκες χωρίς κανένα από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνους μπορεί να παρουσιάσουν ΣΔΚ.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ΣΔΚ;

Η συνηθέστερη και απλούστερη διαδικασία που προτείνεται, είναι η εκτέλεση της δοκιμασίας ανίχνευσης του ΣΔΚ. Για τη δοκιμασία αυτή δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, ούτε χρειάζεται η έγκυος να είναι νηστική. Χορηγούμε 50 γρ. γλυκόζης με τη μορφή σακχαρούχου υγρού και σε μια ώρα λαμβάνεται αίμα. Αν η τιμή γλυκόζης πλάσματος είναι μικρότερη από 140mg/dl, θεωρείται ότι η έγκυος δεν παρουσιάζει ΣΔΚ. Αν η γλυκόζη πλάσματος είναι υψηλότερη των 140mg/dl, τότε πρέπει να ακολουθήσει η διαγνωστική σακχαραιμική καμπύλη, που φαίνεται στο σχετικό πίνακα.

Αν μια τιμή ξεπερνά αυτά τα όρια, τότε έχουμε διάγνωση ΣΔΚ. Η δοκιμασία πρέπει να γίνεται το πρωί, ύστερα από 8ωρη – 14ωρη νηστεία. Η εξεταζόμενη έγκυος πρέπει τουλάχιστον τις τρεις προηγούμενες μέρες να τρώει κανονικά (αρκετά ζυμαρικά, φρούτα), χωρίς να κάνει δίαιτα και να μην περιορίζει τη φυσική της δραστηριότητα. Πρέπει να τονιστεί ότι ένα ποσοστό περίπου 15% των γυναικών που έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη δοκιμασία ανίχνευσης, αποδεικνύεται ότι δεν έχει ΣΔΚ βάσει των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής σακχαραιμικής καμπύλης.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!


Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...