Στην Οικογένεια και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει είναι επικεντρωμένο φέτος, αλλά και του χρόνου, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από το Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας.

Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την έλευση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), που απορρέουν από τους καταστατικούς της σκοπούς, βρίσκονται πάντα οι άνθρωποι που πάσχουν, παιδιά και ενήλικες, και οι οικογένειές τους.

Έτσι, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από το 2015, με τη βοήθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κατάφερε να υποστηρίζονται τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη από σχολικό νοσηλευτή. Δυστυχώς, ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν επαρκεί για όλα τα παιδιά με Διαβήτη, κάτι που η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθιξε επανειλημμένως, αλλά και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι με την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, κ. Μερόπη Τζούφη. Για τη φετινή σχολική χρονιά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί όλα τα αιτήματα για παρουσία σχολικών νοσηλευτών -η διαδικασία είναι σε εξέλιξη- και αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης προσλήψεων σχολικών νοσηλευτών.

Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πέτυχε τη μείωση του ωραρίου εργασίας των γονέων παιδιών με Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, κατά μία ώρα, ενώ γίνονται εντατικές προσπάθειες το ίδιο να εφαρμοστεί και σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιδιώκει την τοποθέτηση διατροφικής ετικέτας, με ένδειξη θρεπτικών συστατικών ανά 100 γρ. προϊόντος, στα σχολικά γεύματα που χορηγούνται δωρεάν μέσω του Υπουργείου Εργασίας σε περισσότερα από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους να μπορούν να προγραμματίζουν σωστά τη χορήγηση ινσουλίνης αποτρέποντας περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας.

Σημαντικό μέρος του έργου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι και οι εκπαιδευτικές δράσεις, γιατί η Ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών της σκοπών, προωθεί την εκπαίδευση, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης και διαχείρισης του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώθηκαν από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την αρωγή των τοπικών συλλόγων μελών της και την επιστημονική υποστήριξη και επιμέλεια της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, εκτός από την εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, εκπαιδεύτηκαν και γονείς παιδιών, καθώς η συμβολή τους στην αντιμετώπισή του είναι καθοριστική. Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ο Πρόεδρός της, κ. Χρήστος Δαραμήλας ως εκπαιδευτής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας στη Δυτική Ελλάδα, στην Πιερία, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία ιδρύθηκε το 1997, έχει αυτή τη στιγμή στη δύναμή της 27 συλλόγους μέλη σε όλη τη χώρα και αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για τα δικαιώματα των ατόμων με Διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Το 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρόληψη της νόσου και τη μείωση αυτού του επιπολασμού.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...