Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη εκφράζει τον μέσο όρο του σακχάρου τους 3 τελευταίους μήνες. Η φυσιολογικές τιμές είναι κάτω από 5,7%, ενώ στην περίπτωση που πάσχουμε από Διαβήτη, επιδιώκουμε μια τιμή κάτω από 7%.

Το 7% ισοδυναμεί με μέση τιμή σακχάρου στο 153 mg/dl. Για κάθε 30 mg/dl, που αυξάνεται η μέση τιμή, προστίθεται και 1% στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Έτσι το 183 mg/dl αντιστοιχεί στο 8%, το 213 mg/dl στο 9% και 243 mg/dl στο 10% και ούτω καθεξής.

Όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι πάνω από 7%, συστήνεται η έναρξη φαρμακοθεραπείας. Παράλληλα συστήνεται υιοθέτηση σωστής διατροφής και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Στις περιπτώσεις όμως που η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ξεπερνά το 10%, τα χάπια δεν είναι αποτελεσματικά. Τότε χρειάζεται μια πιο εντατική αντιμετώπιση, η οποία συμπεριλαμβάνει πιθανότατα και την χρήση ινσουλίνης.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να φτάσουμε στο 7%, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου. Εξαρτάται από τις δυνατότητες που έχει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να αυξήσει την φυσική του δραστηριότητα. Την γενικότερη κατάσταση της υγείας του και την παρουσία αντενδείξεων, για να ακολουθήσει την μια ή την άλλη αγωγή.

Το μυστικό είναι η ανάπτυξη μια στρατηγικής, που σαν στόχο θα έχει την γρήγορη διόρθωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, πάντα όμως με ασφάλεια.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Ο καλύτερος είναι αυτός που συναποφασίζουν ο γιατρός και ο ασθενής.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...