Το μεταβολικό σύνδρομο (MtS) συνιστά μια πολυπαραγοντική κλινική κατάσταση (υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία) και αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων ειδών καρκίνου.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το 24% των ενηλίκων και το 4.1% των εφήβων εμφανίζει MtS, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα επιδημιολογογικά δεδομένα.

Κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση του MtS παίζει η μειονεκτική δράση της ινσουλίνης σε διάφορους ιστούς του σώματος. Κύρια αιτία του φαινομένου αυτού είναι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η κεντρικού τύπου, δηλαδή η παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από σημαντική εναπόθεση λίπους στη κοιλιά και κυρίως ενδοκοιλιακά.
Φαίνεται ότι, η παχυσαρκία και η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζονται, αν και η σχέση αιτίου-αποτελέσματος παραμένει ασαφής.

Θα μπορούσε λοιπόν η παχυσαρκία να συμβάλει στην παρουσία χαμηλών συγκε-ντρώσεων βιταμίνης D; Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η δυσαπορρόφηση ή η δέσμευση της βιταμίνης στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα την ελαττωμένη βιοδιαθεσιμότητα της, γεγονός που υποδεικνύει και την ανάγκη αυξημένης διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης D σε παχύσαρκα άτομα ώστε αυτά να επιτύχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης.

Εναλλακτικά, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία; Φαίνεται ότι, ο λιπώδης ιστός διαθέτει υποδοχείς της βιταμίνης D και την ικανότητα να συνθέτει βιταμίνη D ενώ η τελευταία, μέσω των επιδράσεων της σε διαφορετικά γονίδια μπορεί να ρυθμίσει τη μάζα του λιπώδους ιστού και το μεταβολισμό του λίπους με ποικίλους τρόπους συμβάλλοντας πιθανώς στην παχυσαρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...